Wyniki wieloletnich obserwacji wskazują, że dzięki analizie składu mikrobioty można z wyprzedzeniem przewidzieć m.in. ryzyko rozwoju raka jelita grubego – jednego z najgorzej rokujących nowotworów. Przełomowe badania prowadzą też polscy naukowcy.
Rak jelita grubego rocznie zabija 12 tys. Polaków. Złe rokowania w przypadku tego nowotworu wynikają przede wszystkim z tego, że jest późno wykrywany. – Rak jelita grubego aż do bardzo zaawansowanego stadium nie daje żadnych objawów i to jest chyba największym problemem. Pacjent nie ma żadnych dolegliwości, w związku z tym się nie bada, nie ma motywacji wewnętrznej do wykonania kolonoskopii, a guz rośnie – mówi dr n. med. Tadeusz Tacikowski, gastrolog.
Wśród objawów, które mogą być sygnałem alarmowym, specjaliści wymieniają m.in. krew w stolcu, podkrwawianie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz dolegliwości bólowe w rejonie miednicy małej.
Więcej na stronie: https://portal.abczdrowie.pl/przelomowe-odkrycie-moze-ultwic-wykrycie-raka-jelita-grubego