Polacy uwielbiają przetworzoną żywność, bo jest szybka, wygodna i smaczna, ale jak się okazuje sieje ona prawdziwe spustoszenie w organizmie. Badania wykazały, że mężczyźni, którzy regularnie sięgają po takie jedzenie, znacznie częściej chorują na raka jelita grubego.
Gastrolog dr hab. Wojciech Marlicz wyjaśnia dokładnie, jaki jest mechanizm groźnych zmian w organizmie, do których może doprowadzić niewłaściwa dieta. – Główny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego to dieta uboga w błonnik, w warzywa, w owoce, bogata w różne przetworzone substancje, konserwanty i kwasy nasycone. Najbardziej szkodliwe są produkty smażone na gorących olejach. Znaczenie ma też sposób przygotowania żywności, który generuje dużo wolnych rodników. One mogą zmieniać skład i funkcje mikrobioty jelitowej i promować rozwój niektórych bakterii – wyjaśnia dr. hab. Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Więcej przeczytasz na portalu Wirtualna Polska ABC Zdrowie: https://portal.abczdrowie.pl/w-ten-sposob-hodujemy-raka-jelita-grubego-polacy-uwielbiaja-taka-zywnosc